Investera i VISTA - Vietnam, Indonesien, Sydafrika, Turkiet, Argentina

VISTA är en förkortning för Vietnam, Indonesien, Sydafrika, Turkiet och Argentina, fem länder som väntas vara nästa stora tillväxtmarknader efter BRIC, Brasilien, Ryssland, Indien och Kina (China). Alla som har följt börsernas utveckling i BRIC-länderna under 2009 förstår vilken potential VISTA-länder Vietnam, Indonesien, Sydafrika, Turkiet och Argentina har att utvecklas på ett motsvarande sätt under de närmaste åren. Men hur gör man då för att investera i VISTA - Vietnam, Indonesien, Sydafrika, Turkiet och Argentina?

Som det ser ut nu finns det inga fonder som är specialiserade på VISTA, så för att investera i VISTA får man sätta ihop sin egen ”fond”, alltså en portfölj bestående av fonder och andra instrument med exponering mot de olika VISTA-länderna Vietnam, Indonesien, Sydafrika, Turkiet och Argentina.

Fonder som investerar i VISTA:

Vietnam

Det finns för närvarande ingen fond som specialiserar sig på Vietnam, men däremot ett certificat, OEC VIET ABN som ges ut av ABN AMRO/RBS och följer ett index bestående av 10 bolag på den vietnamesiska börsen. Handlas på börsen precis som en aktie.

Indonesien

Två fonder som är specialiserade på Indonesien är Fortis L Equity Indonesia Acc och Fidelity Funds - Indonesia Fund A Inc $. Båda fonderna gick mycket bra under 2009, men har förhoppningsvis en hel del kvar att ge.

Sydafrika

Inga fonder är specialiserade på Sydafrika, men de flesta afrikafonderna har stor exponering mot Sydafrika. Svenska afrikafonder är HQ Afrika, Simplicity Afrika och Swedbank Robur Afrikafond.

Turkiet

Turkiet är den kanske mest etablerade marknaden av VISTA-länderna, och man talar till och med ibland om BRICT – Brasilien, Ryssland, Kina och Turkiet. Ett exempel på en turkietfond är East Capital Turkietfond

Argentina

Inga fonder specialiserar sig på Argentina, men många latinamerikafonder har exponering mot Argentina. För den modiga kan fastigheter i Argentina vara ett alternativ. Svenska investeringsgruppen erbjuder svenskar att investera i ett Radisson Hotel.

Min gissning är att det bara är en tidsfråga innan det kommer att komma en fond som investerar i VISTA. För dig som är nyfiken på VISTA fonder rekommenderar jag att följa den här bloggen, som jag löpande kommer att uppdatera med nyheter om att investera i VISTA.